Lydighedstræning

 

Hos DcH Bjerringbro tilbyder vi træning i klasserne D, C, B, A samt E.Plads - Johnny

D er en uofficiel klasse, mens de øvrige klasser er de officielle indenfor DcHs lydighedsprogram.

Som ny hundefører, der har gennemgået hvalpetræningen, starter du din lydighedstræning i D-klassen. Du har mulighed for at afslutte D-klassen med at gå til din første konkurrence i klubben. Der er tale om en hyggelig, intern og uofficiel konkurrence, hvor du får mulighed for at afprøve, om du og din hund bliver bidt af konkurrenceånden. Det er valgfrit at deltage i denne konkurrence, og du vil helt automatisk rykke op i C-klassen efter ca. et halvt års træning i D-klassen.

For at komme fra C til B, fra B til A samt fra A til E kræves det, at du og din hund deltager i konkurrencer, og at I ved mindst to konkurrencer indenfor samme kalenderår opnår oprykningsgivende point til at rykke op i næste klasse.

Det er helt op til dig selv og dit ambitionsniveau, om du vil deltage i konkurrencer og dermed få mulighed for at rykke op i næste klasse. Du kan blive i C-klassen lige så længe, du vil.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

I takt med du rykker op i klasserne, stiger øvelserne i sværhedsgrad, og hundens selvstændige arbejdsindsats kommer i øget fokus.

Fælles for alle øvelserne, uanset klasse, er, at der er nogle øvelser, der betegnes som ’stuedressur’/stuelydighed, herunder ’gå pænt’ (med eller uden line, afhængigt af klasse), stå, sid, samt dæk, spring og apport. De øvrige øvelser betegnes som selvstændige, hvor hunden f.eks. skal afsøge et område, finde en eller flere genstande i et område og bringe den/dem ud til sin fører, gå spor eller skal finde og påvise gemte personer (figuranter).

 

D-klassen er for nye hunde og førere, der har gennemgået hvalpetræningen. Her skal der arbejdes videre med nogle af de grundfærdigheder, I er blevet introduceret for i forbindelse med hvalpetræningen.

I D-klassen trænes i følgende øvelser: Lineføring (dvs. gå pænt i linen), stå, sid, dæk, spring tilbage ( over lavt A-formet springbræt), hente og bringe en genstand, udløb til figurant samt afbinding.

 

C-klassen er for nye hunde og førere, der har gennemgået D-klassen.

I C-klassen trænes i følgende øvelser: Lineføring, stå, sid, dæk, apport, spring (frem og tilbage over A-formet springbræt), frit søg (hunden skal finde én udlagt genstand i et 20 x 20 skridt langt og bredt naturområde) samt rundering (hunden skal løbe ud til delvist synlig figurant og halse ad denne).

 

B-klassen er for ’trænede hundeførere’

I B-klassen indgår følgende øvelser i programmet: Fri ved fod (nu er det slut med linen), stå, sid og dæk (her skal kommandoerne adlydes, mens både hund og fører er i gang, og i dækøvelsen skal føreren gå i skjul), apport, spring (hvor hunden skal samle en apport op, når den er kommet over springbrættet og bringe denne tilbage via brættet til føreren), frit søg (her er feltet 30 x 30 skridt og der er udlagt to genstande), rundering (her skal hunden først sendes ud til et tomt skjul, hvorefter den skal passere forbi føreren og sendes ud til en skjult figurant, som den skal påvise med halsen).

I B-klassen er der kommet to helt nye øvelser til, nemlig fremadsendelse (hunden skal sendes ca. 20 skridt ud i en lige line, hvorpå den bliver kommanderet i dæk) samt sporsøg (her skal hunden følge et 200 skridt langt og en time gammelt fremmedspor med to knæk, og den skal finde og påvise to genstande).

 

A-klassen er for de erfarne førere og hunde

I A-klassen indgår alle de samme øvelser som i B-klassen, men sværhedsgraden har fået et nøk op ad.  For eksempel er sporet nu 1 ½ time gammel, 600 skridt langt og har foruden de to knæk også en ’spids’. I runderingsøvelsen, der nu hedder eftersøgning, skal hunden i et 250 skridt langt og 80 skridt bredt naturområde finde og påvise to figuranter.

I A-klassen er der en ny øvelse, nemlig gruppeafdækning, hvor max 10 hunde skal ligge afdækket på række i 5 minutter, mens førerne er i skjul.

 

E-klassen er den højeste klasse i DcH programmet, og er dermed for de meget erfarne førere og deres hunde.

Her er der skruet maximalt op for sværhedsgraden af alle de øvelser, der også indgår i A-klassen.

Frit søg foregår nu i et 70 x 70 skridt langt og bredt område, hvor der skal findes fire udlagte genstande.

Comments are closed